Doğumdan ölüme kadar hayatın her safhasında İslam’ı bir hayat düsturu ve kılavuzu olarak gören ve uygulayan Müslümanların yiyip içtikleri, giydikleri, kullandıkları, ilaç olarak aldıkları vb. nesnelerin helal mi haram mı olduğunu araştırmaları ve her alanda olduğu gibi bu alanda da İslamdininin belirlediği kırmızıçizgilere riayet etmeleri elzemdir. Ancak her alanda olduğu gibi bu alanda da ifrat ve tefritten kaçınmak gerekir. Bu bağlamda kimileri, bazı koruyucu madde isimleri, kendi anlayışlarına göre yazılmış haram listeleri ile dolaşıyor, insanları adeta dehşette bırakıyorlar. Bunlar; yenilecek helal bir şeyin kalmadığını düşündürüyorlar.Kimileri de yalnızca hijyen ve sağlığı ölçü alarak önüne gelen her şeyinyenilip içilebileceğini düşünüyorlar. Bu hususta ölçülü ve mutedil olan tutum, haramlığı kesin olarak bilinenlerden uzak durmak, helalliği kesin olarak bilinenlerden yararlanmak, durumu şüpheli olanlarda ise şüphenin durumuna göre (şüphenin güçlü veya zayıf, evham veya gerçeğe yakın olması durumuna göre) ihtiyatlı davranmaktır. Öyleyse İslam’ın ruhuna uygun bir üretim ve tüketim felsefesine sahip olması gereken Müslümanlar, helal menşeli katkı maddelerini araştırmak ve üretmekle
mükelleftirler.